BORRAVALÓ ADÓMENTESSÉGE
2025-től adómentes a vendéglátó üzlet felszolgálójaként a fogyasztótól közvetlenül kapott borravalón túl a vendéglátó üzlet üzemeltetője által vezetett, nyilvántartással igazolható módon a vendéglátó üzlet munkavállalója számára juttatott borravaló is. 2025. január 1-től a felszolgálási díj mértéke legfeljebb 15 %. Ettől eltérően legfeljebb 20 % lehet akkor, ha az értékesítés másik, az Áfa tv. szerinti adóalany vagy nem adóalany jogi személy részére történik, és a vendéglátó üzletnek számlakiállítási kötelezettsége van.
A kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvény (Kertv.) szerint a borravaló fogalma: a vendéglátás szolgáltatással való elégedettség kifejezéseként a fogyasztó által önkéntesen juttatott pénzösszeg.
Az 5/G. § (1) szerint borravalónak minősül a vendéglátás tevékenységet folytató kereskedő által kiállított számla adóval növelt végösszegén felül a fogyasztó által fizetett többletösszeg.
A felszolgálónak közvetlenül juttatott borravaló kivételével a kereskedő köteles napi szintű nyilvántartást vezetni a hozzá beérkezett borravalóról, amit legalább havonta kell a vendéglátó üzlet munkavállalóinak kifizetni. A munkavállalóknak történő kifizetést a kereskedő által vezetett nyilvántartásban kell rögzíteni. A borravaló munkavállalók közötti felosztásának szabályairól, arányáról a munkahelyen az üzemeltetőnek az érdekképviseleti szervezettel, ennek hiányában az üzemeltetőnek a munkavállalókkal kell írásban megállapodnia.
Felszolgálási díj
A 2025.01.01-től hatályos 44/2024. (XII. 9.) NGM rendelete definiálja a felszolgáló, a közreműködő, valamint a felszolgáló közreműködésével történő kiszolgálás fogalmát, továbbá maximalizálja a felszolgálási díj mértékét.
- felszolgáló: az a közreműködő, aki a vendéglátó üzletben tartózkodó vendéget a fogyasztási helyén kiszolgálja;
- közreműködő: az a vendéglátó üzletben alkalmazott munkavállaló, aki a vendéglátási tevékenység valamely rész- vagy teljes folyamatában munkájával közvetlenül részt vesz;
- felszolgáló közreműködésével történő kiszolgálás: az a vendéglátásban alkalmazott kiszolgálás, amelynek során a vendég a fogyasztását a vendéglátó üzlet asztalánál ülve vagy az üzlettípus vagy esemény jellegéből adódóan állva, felszolgáló által számára felszolgálva fogyasztja el. Nem tekinthető felszolgáló közreműködésével történő kiszolgálásnak a kizárólag önkiszolgáló rendszer közbeiktatásával történő teljes körű kiszolgálás.
A felszolgálási díj mértéke:
- legfeljebb a vendég által elfogyasztott termékek általános forgalmi adót tartalmazó árának 15 százaléka.
- eltérően azon szolgáltatásnyújtások esetén, ahol az értékesítés másik, az Áfa tv. szerinti adóalany vagy nem adóalany jogi személy részére történik, és a vendéglátó üzletnek számlakiállítási kötelezettsége van, a felszolgálási díj mértéke legfeljebb a vendég által elfogyasztott termékek általános forgalmi adót tartalmazó árának 20 százaléka.
Felszolgálási díj kapcsán a 2024.12.31-ig hatályos 44/2024. (XII. 9.) NGM rendelet szerinti eddigi szabályozás változatlan, tehát a felszolgálási díj:
- az áfát is tartalmazza,
- a számlán, nyugtán elkülönülten kell kezelni,
- a közreműködők közötti felosztásának szabályairól, arányáról az üzemeltetőnek az érdekképviseleti szervezettel, ennek hiányában az üzemeltetőnek a közreműködőkkel kell írásban megállapodni.
https://njt.hu/jogszabaly/2024-44-20-2X
https://www.facebook.com/berugyek
https://berugyek.hu/2024/12/16/minimalber-2025-ime-minden-reszlet/
#borravaló #felszolgálásidíj #borravaló2025 #adómentesborravaló