Könyvelés -debrecen

Foglalkoztatási igazolás

FOGLALKOZTATÁSI IGAZOLÁS

Változott a munkaviszony megszűnésekor kiadandó nyomtatványok sora is, a korábbi igazolásokat egy nyomtatványban vonják össze, a foglalkoztatási igazolásban.

Az új igazolás felmondás esetén a munkaadó az utolsó munkában töltött napon, egyéb esetekben a munkaviszony megszűnését követő 5 munkanapon belül állítja ki a munkavállaló részére. Az igazolás kiadását a munkavállaló papír alapon is kérheti, de alapvetően elektronikus űrlap formájában történik a kiadás. Nevelőszülői jogviszony és alkalmi foglalkoztatás esetén az igazolást nem kell kiállítani.

A jogszabály máig nem tartalmaz jelölést arra vonatkozóan, hogy az igazolás milyen típusú okirat legyen. Ennek hiányában egyszerű magánokiratról beszélhetünk (Pp. 326.§), aminek nem kelléke a cégszerű aláírás. Tehát az igazolást ki lehet küldeni egy PDF-ben is.

A vízözön előtti időkről velünk lévő rózsaszín TB kiskönyv továbbra is megmarad. 

 

Álláskeresési járadékhoz

2024. január 1-jét követő munkaviszony megszűnés és megszüntetés esetén a munkáltatóknak foglalkoztatói igazolást szükséges kiállítani. Emellett Nyilatkozat a fizetés nélküli szabadságok igénybevételéről című dokumentumot is szükséges benyújtani álláskeresési járadék megállapításához. Erről további részleteket itt találsz:
https://nfsz.munka.hu/cikk/3451/Foglalkoztatasi_igazolas

 

2023. évi LXX. törvény az állam működésének további egyszerűsítésével összefüggő rendelkezésekről: https://njt.hu/jogszabaly/2023-70-00-00″>https://njt.hu/jogszabaly/2023-70-00-00

1991. évi IV. törvény a foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról: https://njt.hu/jogszabaly/1991-4-00-00

  1. évi CXXX. törvény a polgári perrendtartásról: https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=A1600130.TV

(Forrás: minositettkonyvelok.hu; Adózóna; Ruszin Zsolt; njt.hu)

 

Vegyük fel a kapcsolatot

Ha úgy érzed, hogy bármiben a segítségedre lehetek ami könyvelés, akkor ne habozz.

Barna Dóri

Telefon

Írj nekem

13 + 15 =

Barna Dóri - konyvelosdi.hu

M30-as igazolás

2024. január 31-iég kell a kifizetőnek kiállítani és átadni a természetes személy részére az 23M30-as összesített igazolást. Az igazolás személyesen, postai vagy elektronikus úton adható át.

Szabadságkiadás változása

2024-től a szülői szabadság mellett a gyermekek után járó pótszabadságot is a munkavállaló kérésének megfelelő időpontban kell kiadni, amelyet köteles legalább 15 nappal előre jelezni. Erről és a járó szabadságok mértékéről olvashatsz.

Adóelőleg-nyilatkozatok

2024-től az első házasok, a személyi és négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezményére vonatkozó nyilatkozatok folytatólagos formában is megtehetőek. Mutatom hol érhetőek el a nyilatkozatok és milyen formában tölthetőek ki.

Gépjárműadó-változás

A gépjárműadót 2024-től már nem két részletben, hanem egy összegben, ÁPRILIS 15-ig kell kiegyenlíteni az Adóhatóság felé.
Segítek, ha nem tudod az összeget. Olvashatsz a lehetséges fizetési módokról és a cégautóadóval való összefüggésről is.

Minimálbér, garantált bérminimum emelés 2023. december 1-jétől

A 2023. november 20-án megjelent 164. számú Magyar Közlönyben kihirdették a kötelező legkisebb munkabér (minimálbér) és a garantált bérminimum megállapításáról szóló 508/2023. (XI. 20.) Korm. rendeletet, amely 2023. december 1-jén lép hatályba.

Barna Dóri - konyvelosdi.hu