Könyvelés -debrecen

Minimálbér, garantált bérminimum emelés 2023. december 1-jétől

Minimálbér, garantált bérminimum emelés 2023. december 1-jétől

A 2023. november 20-án megjelent 164. számú Magyar Közlönyben kihirdették a kötelező legkisebb munkabér (minimálbér) és a garantált bérminimum megállapításáról szóló 508/2023. (XI. 20.) Korm. rendeletet, amely 2023. december 1-jén lép hatálya. A módosítások következtében változik a kötelezően kifizetendő legkisebb minimálbér és garantált bérminimum, valamint az azokhoz kapcsolódó adók, járulékok összege is.

Képesítéshez kötött tevékenységek listája: https://www.kormanyhivatal.hu/download/3/6b/11000/Kepesitesi_kovetelmenyeket_szabalyozo_jogszabalyok.pdf

A részmunkaidőben foglalkoztatottak kötelező legkisebb bére munkaidejük függvényében:

Általánosságban a bruttó munkabér 66,5%-a nettó, amelyet a dolgozó kézhez kap (mindenféle kedvezmények nélkül).

Egyszerűsített foglalkoztatással kapcsolatos emelések 2023. december elsejétől

Az egyszerűsített foglalkoztatásról részletesen

A munkáltató legkésőbb közvetlenül a munka megkezdése előtt köteles bejelenteni az egyszerűsített foglalkoztatást. A munkaviszony a munkáltató általi kötelező bejelentéssel (a felek szóbeli megállapodása alapján) jön létre, nem szükséges munkaszerződést kötni.
Az egyszerűsített foglalkoztatás bejelentésének feltétele a munkáltató ügyfélkapus regisztrációjának megléte.

A bejelentés történhet:
• telefonon az országos ügyfélszolgálati elérhetőségen, a 185-ös telefonszámon,
• okostelefonról vagy tabletről az ügyfélkapun keresztül. Az alkalmazás részletei az alábbi linken érthető el: https://nisz.hu/szolgaltatasaink/efo-pro
• elektronikus formában a NAV eBEV oldalán vagy az új NAV ÜPO-n keresztül (’T1042E nyomtatvány kitöltésével).

Az EFO pro alkalmazásból kinyerhető a havi egyszerűsített foglalkoztatottak adatait tartalmazó fájl. Az alkalmazásban tett bejelentések adatai a „Könyvelői export” funkció segítségével olyan formátumban is exportálhatók, amelyek közvetlenül betölthetők az erre felkészített könyvelő, bérszámfejtő programokba. A fájl lekéréséhez elegendő megnyitni az EFO alkalmazást, majd a felső menüsorból kiválasztani a „Könyvelői export” funkciót, megadni, hogy mely hónap adatait szeretnénk lekérni és a fájl formátumánál a .csv kiterjesztést választani.

A minimálisan kifizetendő bérek 2023. december 1-jétől:
• minimálbér (1.534,- Ft / óra) esetén 85 %, tehát 1304,- Ft / óra (8 óra esetén 10.432,- Ft/nap),
• szakképzettséget igénylő munkakörben történő foglalkoztatás esetén a garantált bérminimum (1.874,- Ft / óra) esetén 87 %, tehát 1630,- Ft / óra (8 óra esetén 13.040,- Ft/nap).

Mentesített keretösszeg (vagyis amely összegig a munkavállaló egyszerűsített foglalkoztatásból származó jövedelme szja-mentes) továbbra is a napi minimálbér, illetőleg garantált bérminimum 130 %-a.
A mentesített keretösszeg 2023. december hónapban változatlan, tehát:
• minimálbér esetén 13.871,- Ft
• garantált bérminimum esetén 17.719,- Ft

A mentesített keretösszeg 2024. január 1-jétől változik, (minimálbér 266.800,- Ft, garantált bérminimum 326.000,- Ft):
• minimálbér esetén 15.964,- Ft,
• garantált bérminimum esetén 19.490,- Ft

A maximálisan kifizethető napi munkabér összege a minimálbér napi összegének kétszerese, tehát 2023. december 1-jétől 24.540,- Ft. Amennyiben ezen összegnél többet fizet a munkáltató, az a kifizetőnél költségként nem vehető figyelembe, tehát nem minősül a vállalkozás érdekében felmerült költségnek, ráfordításnak.

Az egyszerűsített foglalkoztatás után a munkáltatót terhelő közterhek 2023. december 1-jétől a minimálbérhez kötöttek, így a munkáltatónak
1. alkalmi munka esetén a hónap első napján érvényes minimálbér 1 %-a, tehát 2700,- Ft/fő/nap,
2. mezőgazdasági / turisztikai idénymunka esetén a hónap első napján érvényes minimálbér 0,5 %-a, tehát 1300,- Ft/fő/nap,
3. filmipari statiszta esetén a hónap első napján érvényes minimálbér 3 %-a, tehát 8000,- Ft/fő/nap

Forrás: minositettkonyvelok.hu

 

NAV üzemanyagárak >>

Jegybanki alapkamat >>

NAV adóztatási számlaszámok >>

Vegyük fel a kapcsolatot

Ha úgy érzed, hogy bármiben a segítségedre lehetek ami könyvelés, akkor ne habozz.

Barna Dóra

Telefon

Írj nekem

12 + 4 =

Barna Dóri - konyvelosdi.hu

M30-as igazolás

2024. január 31-iég kell a kifizetőnek kiállítani és átadni a természetes személy részére az 23M30-as összesített igazolást. Az igazolás személyesen, postai vagy elektronikus úton adható át.

Foglalkoztatási igazolás

A munkaviszony megszűnésekor 2024-től új típusú igazolást kell kiadni a munkavállalók részére. A foglalkoztatási igazolás részleteiről itt olvashatsz.

Szabadságkiadás változása

2024-től a szülői szabadság mellett a gyermekek után járó pótszabadságot is a munkavállaló kérésének megfelelő időpontban kell kiadni, amelyet köteles legalább 15 nappal előre jelezni. Erről és a járó szabadságok mértékéről olvashatsz.

Adóelőleg-nyilatkozatok

2024-től az első házasok, a személyi és négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezményére vonatkozó nyilatkozatok folytatólagos formában is megtehetőek. Mutatom hol érhetőek el a nyilatkozatok és milyen formában tölthetőek ki.

Gépjárműadó-változás

A gépjárműadót 2024-től már nem két részletben, hanem egy összegben, ÁPRILIS 15-ig kell kiegyenlíteni az Adóhatóság felé.
Segítek, ha nem tudod az összeget. Olvashatsz a lehetséges fizetési módokról és a cégautóadóval való összefüggésről is.

Barna Dóri - konyvelosdi.hu